Dag super, ik rook mijn kip liever zelf!

Ben er even klaar mee, die stukjes gerookte kip van de super. En dat terwijl ik gek ben op gerookte kip. Met geitenkaas in een salade of met avocado en kerrie-mayonaise op een broodje…..

2014-10-07 15.34.25

Maar in die plastic bakjes van de super zit droge, soms zelfs voorgesneden gerookte kip. Die lijkt wel van rubber en een echte rooksmaak zit er ook al niet aan. Niet zo raar, want die filetjes hebben waarschijnlijk nooit enige rook gehad. Ze zijn gewoon gepekeld met rooksmaak en kleur (net als de fabrieksrookworsten nooit een rookkast zien).

Dan kun je het maar beter zelf doen. Dan weet je tenminste dat de kip goed is en dat er echt gerookt is. Het is niet veel werk en je kunt lekker veel in een keer maken en invriezen.

Wat gebruik je?

Essentieel hierbij is natuurlijk dat je een rookoven, rookkast of rookpan heb. Ik gebruik zelf een rookpan van Demeyere , een prachtige pan die je daarnaast ook uitstekend als braadpan kunt gebruiken. 

2014-10-07 12.25.23

Daarnaast heb je rookmeel of houtmot nodig. Ik gebruik een vrij algemene houtmot, maar er is veel keuze en iedere soort heeft zo z’n eigen smaak. Laat je hierover goed voorlichten.

2014-10-07 13.25.15

Wat heb je verder nodig?

  • 1 of 2 kilo goede bio-kipfilet, hangt af van hoeveel je wilt roken in een keer.

Voor de pekel:

  • 2l water.
  • 200gr zeezout.     
  • 3 tenen knoflook (geplet)
  • 4 laurierblaadjes.
  • takjes tijm
  • takjes rozemarijn
  • 1 el zwarte peperkorrels.

2014-10-07 12.17.20

En dan?

Doe 1 liter water met de rest van de ingrediënten voor de pekel in een pan en breng deze aan de kook. Haal van het vuur en doe er nog 1 liter koud water bij. Laat de pekel in de koelkast afkoelen tot koelkasttemperatuur en doe de kipfilet er een uurtje in.

2014-10-07 13.17.38

Zet de oven op 180 graden en haal de kip uit de pekel en spoel eventueel af met water (kip wordt dan mider zout). De kip goed droogdeppen, insmeren met olijfolie. Dan ca. 4 minuten in de rookpan/oven.

2014-10-07 12.24.46      rookmeel

2014-10-07 12.25.12 rooster erop

2014-10-07 14.40.47 kip ingesmeerd met olie op het rooster

2014-10-07 12.25.23 deksel op pan en vuur eronder

Haal de kip uit de rookpan/oven en leg de kip op een rooster in de oven en draai de oven vervolgens terug naar 90 graden. Gaar de kip tot 70 graden in de kern.

2014-05-26 14.58.22 2014-05-26 14.59.29 2014-05-26 15.22.25 2014-05-26 16.09.59.

zoals gezegd: heerlijk op een broodje met kerrie-mayonaise en avocado!2014-10-07 20.07.05

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s