Klassieke uiensoep; formidable!

Ik vroeg mijn jongste dochter wat ze wilde eten: “Uiensoep” zei ze zonder een seconde bedenktijd. Ze is namelijk gek op mijn uiensoep. Maar dan wel graag zonder die sompige broodjes erin. Die eten we dus apart.

2014-09-30 14.53.21

Uiensoep werd het, een pan vol. Voor mij niet direct een reden om daarover op dit blog te schrijven. Maar omdat ik een foto van de pan op Facebook plaatste kreeg ik een vraag van een lief vriendinnetje. Of ze het recept mocht.  Nou Angele, bij deze!

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo uien (schoongemaakt wegen)
  • 5 tenen knoflook
  • boter
  • 50 gr bloem
  • 2 l runder- of kippenbouillon (ik gebruik 5 ipv 4 blokjes bouillon op 2 l water,  zodat ik minder zout maar meer smaak gebruik)
  • 2,5 dl droge witte wijn (naar smaak kun je ook rode wijn gebruiken)
  • zout/peper uit de molen (naar smaak)
  • Worcester sauce
  • 4 laurierblaadjes/ 4 takjes tijm / kruidenbuiltje (honig)
  • 1 stokbrood
  • belegen kaas
  • paprikapoeder

En dan?

Pel en snijd de uien (in helften) in ringen. Kneus en ontvel de knoflook. Grote pan – liefst gietijzer – op vuur en klont boter erin. Uien erin en even hoog aanzetten, tot ze bruin worden. Vuur laag, knoflooktenen en kruiden erbij en ca. 30 min laten garen tot ze mooi glazig en halfzacht zijn. Bloem erbij en een paar minuten doorroeren zodat de bloem wel gaart, maar niet aanbakt.

Blussen met de witte wijn, even goed roeren, er ontstaat een soort uien-roux. Bouillon en het kruidenbuiltje erbij en ca. 30 min op laag vuur doorkoken.

Kruiden en knoflooktenen eruit, op smaak brengen met peper en evt. wat zout EN DAN DE WOESTERSAUS!!!

Mijn mening

Uien worden door het langzaam garen erg zoet, dus je moet flink wat tegengas geven. De  Worcester sauce geeft, net als de knoflook, de kruiden en de bouillon diepte aan de smaak. De wijn geeft het nodige ‘tegen-zuurtje’. Mis je nog een zuurtje, dan kun je evt. wat wijnazijn druppelen. Maar de hoofdrol in dit gerecht gaat naar de Worcester, die is verantwoordelijke voor de afronding. Experimenteer verder lekker met: sambal (ipv peper) , soja (manis) of nam pla (vissaus) ipv zout. Enfin, leef je uit, doe eens gek en gooi je haar los (na het koken).

Voor de broodjes snijd je het stokbrood in de lengte door, smeer er wat van de gaargekookte knoflooktenen op, beleggen met kaas, paprikapoeder erover en dan gratineren onder de grill.  Afmaken met wat zwarte peper uit de molen en een drupje goede olijfolie! 2014-09-30 19.12.54

Bon appetit!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s